H Ισλανδία ήταν και είναι μια πάμπλουτη χώρα.
Από τις 15 πιο πλούσιες στον κόσμο.
Η Ισλανδία έχει πληρη ενεργειακή επάρκεια μεγαλύτερη του 85%, δεν έχει κανένα γείτονα που να τους επιβουλεύεται (παρά μόνο τους φιλήσυχους Σκανδιναβους) αλλά έχει και μια περίεργη οικονομία καθώς καταφέρνει να ψαρεύει συνεχεία τους ωκεανούς (επέτρεψε παλι μέχρι και το ψάρεμα φαλαινών) και να παρουσιάζει διαρκώς πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και διαθέτει και εμπορικό πλεόνασμα.
Η Ισλανδία κατέχει την 30η θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας και η Ελλάδα την 90η...
Το 2011 οι εξαγωγές της Ισλανδίας ήταν 5,3 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές 4,5 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως η χώρα μπορούσε όταν χρεοκόπησε να συνεχίζει να προμηθεύεται καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα χωρίς να χρειαστεί να δανείζεται.
Η Ελλάδα όπως έχουμε ξαναπεί έχει εισαγωγές 44 δισ. ευρώ και εξαγωγές 18 δισ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ευρώπης και πιθανόν του κόσμου...
Τέλος, τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά.
Η Ισλανδία είναι μια χώρα 320.000 κατοίκων με εργατικό δυναμικό 183.000 ανθρώπων. Και μια πολυκατοικία να χτίσει κάποιος εκεί η ανεργία θα μειωθεί κατά... 1-2%!
Είναι αστείο οποιοδήποτε εγχείρημα σύγκρισης και μίμησης.
Είχαν μια μικρή οικονομική κρίση η οποία οφείλονταν σε λάθη των τραπεζών τους και τζογαδόρικα στοιχήματα, δεν χρεωκόπησαν εξαιτίας του ότι χάλασαν σε μια 10ετια στο δημοσιο 100 δις περισσότερα απ οσα εισέπραξαν.
Και ούτε επιθυμουν να χαλάσουν αλλα τοσα στο μέλλον.
Δεν έχουν κανένα ανάγκη για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις σε 45χρονους συνταξιούχους.
Παράγουν πολλά. Καταναλώνουν λιγότερα. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά.
Στον αντίποδα, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν παράγουμε τίποτα εκτός από μαλάκες και φέτα. Και ενώ το πρόβλημα των Ισλανδών αντιμετωπίστηκε με ένα δάνειο 2,5 δις που τους έδωσαν οι Σκανδιναβοί εμείς θα χρειαστούμε 2,5 δις μόνο για Δευτέρα και Τρίτη στο τέλος του μήνα.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ