Monday, March 26, 2012

25 Μαρτίου

Τον δρόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ακολουθεί μετά από 200 χρόνια η Ελλάδα.... και να γιατί το λέω....
Η Οθωμανική αυτοκρατορία μεταβλήθηκε εις τον "μεγάλο ασθενή" του τότε κόσμου λόγω της παραδοσιακής πελατειακής σχέσης που είχαν οι μουσουλμάνοι Οθωμανοί με τον Σουλτάνο. Ο Σουλτάνος σιγά σιγά τους έδινε προνόμια για να είναι ευχαριστημένοι, διότι ακόμα και αυτός ο Σουλτάνος έτρεμε την οργή του πλήθους (που μια δύο φορές είχε λιντσάρει σουλτάνους στην κεντρική πλατεία...) αλλά και του στρατεύματος, που και αυτό ιστορικά είχε ξεφορτωθεί μερικούς Σουλτάνους.
Έτσι, αρκεί να ήσουν μουσουλμάνος και πλέον δεν χρειαζόταν να δουλεύεις καθόλου....
Σε κάθε τζαμί λειτουργούσε μαγειρείο που έδινε τζάμπα φαί στους πιστούς! Μετά από λίγο τα τζαμιά είχαν και τζάμπα περίθαλψη στους άρρωστους μουσουλμάνους! Μετά μπήκε και διατίμηση στα βασικά ήδη (π.χ. αρνί στο μπαιράμι) για να τα αγοράζει φθηνά ο λαός. (Για αυτό και ο σουλτάνος "διόριζε" χασάπη όποιον ήθελε να καταστρέψει, και αυτός ήταν υποχρεωμένος να πουλά κρέας με χασούρα μέχρι να χάσει την περιουσία -και μετά το κεφάλι- του.)
Έτσι ο Οθωμανός πλέον σταμάτησε να δουλεύει και όλη μέρα κάπνιζε ναργιλέ στον καφενέ, έτσι επειδή ήταν μουσουλμάνος. (Εμείς τσιγαράκι στην υπηρεσία....)
Όποιος δε προαλείφονταν να είναι μέλος της ελίτ γίνονταν μέρος της διάσημης Οθωμανικής γραφειοκρατίας, η οποία ταυτοχρόνως κατέγραφε και παρέλυε τα πάντα μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της μεγάλης πύλης.
Έτσι όλη την δουλειά στην αυτοκρατορία την έκαναν μόνο οι ξένοι. Ιταλοί, Έλληνες, Εβραίοι είχαν το 99.99% της οικονομίας. Μέχρι και ο στρατός αποτελούνταν από εξισλαμισμένους Χριστιανούς! (Οι γενίτσαροι ήταν χριστιανοί).
Έτσι μετά από 2 αιώνες άκρατου κρατισμού το πρόβλημα έφθασε να είναι πως θα διασφαλισθεί ότι η αυτοκρατορία δεν θα καταρρεύσει από μόνη της, διότι κανένας ξένος δεν ήθελε κάποιος από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις να κατέχει στρατιωτικά τα στενά των Δαρδανελίων.
Τώρα αν όπου πιστός/μουσουλμάνος βάλετε κομματικός, όπου καφενές/τζαμί βάλετε δημόσια υπηρεσία, τώρα το σκηνικό αρχίζει να θυμίζει λίγο 2012 Ελλάδα....ε?
Το μόνο που δεν βλέπω είναι τον Έλληνα Κεμάλ που θα σπάσει το κομματικό-συνδικαλιστικό κράτος εν κράτει του δημοσίου!

No comments:

Post a Comment