Tuesday, June 19, 2012

Εκλογές Ιουνίου 2012: Δημιουργία Ξανά 4,6% και 14 έδρες στην βουλή.

Αθήνα 18 Ιουνίου 2012
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών δεν ήταν άλλη από την Δημιουργία Ξανά του κ. Τζήμερου και του κ. Μάνου, η οποία παρά τις προβλέψεις για δραστική της συρρίκνωση όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει σταθερά τα ποσοστά της, αλλά τουναντίον μπόρεσε να αυξήσει την δύναμή της κατά περίπου 0,5%.

Η Δημιουργία Ξανά, συγκεντρώνοντας το ποσοστό έκπληξη του 4.6% κατάφερε να πάρει 14 έδρες στην βουλή (όσες δηλαδή και το ΚΚΕ), καθορίζοντας έτσι εν πολλοίς το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 οι οποίες θα περάσουν στην ιστορία σαν οι ποιο κρίσιμες εκλογές από αρχής της ιστορίας του νεότερου Ελληνικού κράτους.

Μεγάλος χαμένος η ΝΔ, που μην μπορώντας να αντλήσει δύναμη από τον συνδυασμό ΔΞ και ΔΡΑΣΗ περιορίστηκε στην δεύτερη θέση του πίνακα των αποτελεσμάτων με 26,66% και 69 βουλευτές ενώ ο μεγάλος κερδισμένος ΣΥΡΙΖΑ ήρθε οριακά πρώτος με 26,89% και 120 βουλευτές.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η 17 Ιουνίου του 2012 θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που άλλαξε την Ευρώπη, ζήτησε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταλάβουν ότι ο λαός με την στάση του καταδίκασε το μνημόνιο και κάλεσε από το βήμα την αριστερά να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες.

Στις βράδυνες του δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ το οποίο ήρθε τρίτο στην κατάταξη με 12,28% και 31 βουλευτές επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ όπως δήλωσε προεκλογικά, θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με προϋπόθεση να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν.


Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, μετά την ενσωμάτωση 100% των εκλογικών τμημάτων, και όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν:
1. ΣΥΡΙΖΑ      26,89%   120 ΕΔΡΕΣ
2. ΝΔ            26,66%    69 ΕΔΡΕΣ
3. ΠΑΣΟΚ     12,28%     31 ΕΔΡΕΣ
4. ΑΝΕΞ.ΕΛ.   7,51%     19 ΕΔΡΕΣ
5. Χ.Α.            6,92%     17 ΕΔΡΕΣ
6. ΔΗΜΑΡ      6,26%     16 ΕΔΡΕΣ
7. ΔΗΜ.ΞΑΝΑ  4,6%     14 ΕΔΡΕΣ
8. ΚΚΕ              4,5%     14 ΕΔΡΕΣ

Με βάση το άθροισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν οριακά 151 βουλευτές και μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Ταυτόχρονα όμως πληθαίνουν οι φωνές που καλούν και την ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη να ενισχύσει και αυτή το κυβερνητικό σχήμα με τους 16 δικούς της βουλευτές.

Το Eurogroup δεν εξέδωσε κανένα ανακοινωθέν μετά από την έκτακτη βραδινή τηλεδιάσκεψη, και όπως φαίνεται η Ευρώπη περιμένει την επόμενη ημέρα στην Αθήνα με κομμένη την ανάσα. Ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που προέβη σε δηλώσεις ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ολλάντ, ο οποίος δήλωσε ότι η ψήφος των Ελλήνων θα γίνει σεβαστή - αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μνημόνιο είναι πια γράμμα κενό περιεχομένου- και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενισχύσει άμεσα με ρευστότητα τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι πιο πολύ εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο μιας Ελληνικής χρεοκοπίας.

No comments:

Post a Comment