Sunday, June 24, 2012

6 αλήθειες για την φορολογία στην Ελλάδα του 2012

Στα χαρτιά η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές τόσο στο προσωπικό εισόδημα όσο και στις επιχειρήσεις. <δείτε εδώ: έρευνα ΕΣΕΕ>. Όμως, παρά το ότι οι συντελεστές αυτοί έχουν έντονα αυξητικές τάσεις την τελευταία διετία, η πορεία των εσόδων φαίνεται να έχει ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία!

Α. Τι πιστεύουν οι κρατιστές: 
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μας και οι διάφοροι κράτιστες πιστεύουν ότι οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ χαμηλοί και για αυτό υπεύθυνες είναι η τρομακτική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που υπάρχει στην Ελληνική οικονομία.
στην Ελλάδα η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αντανακλά την τρομακτική έκταση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων στη χώρα μας. <δείτε εδώ:ΑΣΚΟΤΑ>

Για τους κράτιστες όλα είναι ξεκάθαρα. Για όλα φταίει το κεφάλαιο και πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τους πραγματικούς φόρους, οπότε και είναι δίκαιο να καταφεύγουμε σε τρόπους "αντικειμενικού προσδιορισμού" του εισοδήματος και επιβολής οριζόντιων "αντικειμενικών" φόρων.

Β. Τι πιστεύουν οι φοροφυγάδες:
Οι φοροφυγάδες αντιθέτως πιστεύουν ότι η πραγματική φορολογία στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη ασχέτως συντελεστή, απλά και μόνο διότι η φορολογία στην χώρα μας δεν είναι ανταποδοτική και το σύστημα δεν επιστρέφει απολύτως τίποτα στον φορολογούμενο! Στην Ελλάδα έχουμε σύστημα υγείας αλλά πληρώνουμε από την τσέπη μας τα φάρμακά μας, αποδίδουμε κρατήσεις για συντάξεις που δεν παίρνουμε ποτέ, πληρώνουμε αδρά την δωρεάν παιδεία των παιδιών μας, υπηρετούμε απλήρωτη την στρατιωτική θητεία μας, πληρώνουμε διόδια για τους δρόμους που οδηγούμε, και παράβολα για κάθε συναλλαγή μας με το κράτος! Σύμφωνα με αυτή την άποψη ακόμα και 10% να ήταν οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα, θα ήταν οι ακριβότεροι συντελεστές στην Ευρώπη σήμερα, αφού οι φόροι μας είναι μάλλον χαρτζιλίκι στην εξουσία.

Γ. Τι πιστεύουν οι φόρο-αποφεύγοντες επιχειρηματίες:
Οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι οι φόροι είναι τόσοι πολλοί και έρχονται από τόσες διαφορετικές μεριές, που στην πράξη η φορολογία των επιχειρήσεων είναι ήδη πάνω από 80%. Αυτό συμβαίνει διότι είναι κανόνας οι εφοριακοί κατά τον έλεγχο να καταλογίζουν παράλογα πρόστιμα βασιζόμενοι στην φορολογική πολυνομία (η φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι 32000 σελίδες) και στις διάφορες "ασάφειες" του νόμου που τους επιτρέπουν να επιβάλουν πρόστιμα κατά το δοκούν. 
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν έκτακτες εισφορές, αντικειμενικοί προσδιορισμοί και κριτήρια. Ακόμα χειρότερα, όταν τα κέρδη διανεμηθούν ξαναφορολογούνται με τον συντελεστή εισοδήματος. 
Αν κανείς κάνει τις πράξεις θα δει ότι για να έχει αποφορολογημένο εισόδημα 30,000 ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει κέρδη τάξεως 150,000 και άνω!!!
Αν τώρα βάλουμε και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης βρισκόμαστε στο παράδοξο να καλούνται να πληρώνουν φόρους μέχρι και οι επιχειρηματίες που "γράφουν" ζημιές!!!

Δ. Τι πιστεύουν οι ιδιώτες φορολογούμενοι
Όσοι είναι ιδιώτες φορολογούμενοι έχουν τα τελευταία χρόνια νιώσει την φορολογία βαθιά στο πετσί τους! Τέλη, έκτακτες εισφορές, φόροι ακινήτων, τεκμαρτά εισοδήματα, αντικειμενικός προσδιορισμός εισοδήματος, φόροι κληρονομίας και μεταβίβασης. ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ.
Οι ιδιώτες πιστεύουν ακράδαντα ότι το κράτος έχει κάνει πλέον ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ στην πράξη, και έχουν απελπιστεί. 
Οι μισοί έχουν καταλήξει να γίνουν υποστηρικτές του κινήματος "δεν πληρώνω" και του "μολών λαβέ" ενώ οι άλλοι μισοί θέλουν να σκοτώσουν όλη τους την ακίνητη περιουσία και να αλλάξουν χώρα (αλλά δεν βρίσκουν αγοραστή). 
Όλοι πάντως στο μικρο-επίπεδο τους προσπαθούν να φοροδιαφύγουν με κάθε τρόπο μπας και περισώσουν τελικά την περιουσία που με κόπο τους άφησε ο πάπους, αποφεύγοντας το ΦΠΑ όπου το βρουν, και κρύβοντας όσα μπορούνε περισσότερα.


Παρόλα αυτά το γεγονός παραμένει:
στα δημόσια ταμεία εισέρχεται όλο και λιγότερο χρήμα κάθε χρόνο! 
Γιατί άραγε? Είναι οι φορολογικοί συντελεστές μικροί; Μήπως αντιθέτως είναι τεράστιοι; Μήπως είναι όλοι οι Έλληνες κλέφτες χωρίς συνείδηση η μήπως είναι οι στόχοι των εσόδων ουτοπιστικοί;

Νομίζω ότι ο δρόμος για να βάλουμε τα πράγματα στο πραγματικό τους μέγεθος περνά από 6 αλήθειες τις οποίες αν αποδεχθούμε τότε η απάντηση στα παραπάνω χωρά σε μία μόνο παράγραφο!

Οι 6 αλήθειες για την φορολογία της Ελλάδος του 2012
1. Ο στόχος της αύξησης των εσόδων είναι από μόνος του παράλογος σε περιόδους κρίσης.
Σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους πολιτικούς ηγέτες μας θα ήταν φαντάζομαι εύκολα εννοούμενο ότι σε περιόδους που το Εθνικό Προϊόν μειώνεται λόγω κρίσης αναγκαστικά μειώνονται και τα έσοδα, και αν κάποιος προσπαθήσει να ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΩΝ απλά βυθίζει την οικονομία σε νέα χαμηλά, κατορθώνοντας τελικά να παίρνει ακόμα λιγότερα χρήματα!
2. " Έτσι και έτσι κόκκινα και έτσι κατακόκκινα" (η "ο βρεγμένος το νερό δεν το φοβάται...") 
Στον μεσαίωνα η κλοπή ενός μήλου επέφερε την θανατική ποινή. Από την στιγμή που κάποιος είχε καταδικαστεί για κλοπή μήλου, μπορούσε χωρίς καμία περαιτέρω συνέπεια να σκοτώνει, να βιάζει και να ληστεύει κατά βούληση, αφού το μέλλον του είχε ήδη σφραγιστεί!
΄Έτσι οι επιχειρηματίες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει θα κλέψουν το ΦΠΑ, και οι φορολογούμενοι πολίτες που ήδη η τράπεζα τους βγάζει το σπίτι σε πλειστηριασμό θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στο κίνημα "δεν πληρώνω". Αφού δεν μπορούν να έχουν ούτε τραπεζικό λογαριασμό θα αγοράζουν τα πάντα "μαύρα" και τοις μετρητοίς και θα προσπαθούν και αυτοί να πληρώνονται με τον ίδιο "μαύρο τρόπο". Συμπερασματικά, αν οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν περιπέσει σε ένδεια, τότε όλες οι απειλές και τα εισπρακτικά μέτρα είναι καταδικασμένα στην αποτυχία!
3. Αν φορολογείς ότι κινείται τότε προετοιμάσου να μείνουν όλα ακίνητα! (και το ταμείο σου άδειο) Έτσι, για παράδειγμα, μετά την καταιγίδα φόρων στα ακίνητα σταμάτησαν οι μεταβιβάσεις και το ακίνητο που παραδοσιακά ήταν η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας έγινε τώρα ο "μουτζούρης" που όλοι θέλουν να ξεφορτωθούν και κανείς δεν βρίσκει τον τρόπο!
Σε αυτά τα πλαίσια, τα έσοδα από τα ακίνητα φυσικά καταβαραθρώθηκαν.....
4. Στις ανοικτές οικονομίες η οικονομική δραστηριότητα φεύγει πιο γρήγορα από όσο μπορείς να την φορολογήσεις και αργεί να επιστρέψει!
Με το που ο κ. Τσίπρας μίλησε για την φορολόγηση των εφοπλιστών (κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο όπου υπάρχουν εφοπλιστές) 500 καράβια Ελληνικών συμφερόντων γράφτηκαν μέσα στις 30 επόμενες ημέρες στον νηογνώμονα του Μονακό. Μάλιστα άκουσα ότι πλέον οι εφοπλιστές σκέφτονται σοβαρά να φύγουν από τον Πειραιά διότι πλέον 90% των υπαλλήλων των ναυτιλιακών είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να φύγουν από την Ελλάδα μαζί με τις οικογένειες τους!
Για να γυρίζουν πίσω αυτά τα 500 πλοία στην Ελληνική σημαία (αν γυρίσουν ποτέ) θα πάρει χρόνια και θα χρειαστεί να μειώσουμε την φορολογία σε σχέση με το Μονακό (που απειλήσαμε να αυξήσουμε).
5. Όταν οι ασφαλιστικές /φορολογικές εισφορές αγγίζουν το παράλογο και δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, ξεμένεις από ασφαλισμένους / φορολογούμενους!
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα ξενοδοχεία υποχρεούνται εκ του νόμου να κρατούν τους υπαλλήλους που προσλαμβάνουν όλο τον χρόνο, ακόμα και όταν είναι κλειστά!! Η Κεφαλλονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία το ΙΚΑ για το 2010, εμφανίζεται χωρίς ούτε έναν ασφαλισμένο ξενοδοχοϋπάλληλο, αν και την ίδια χρονιά λειτουργούσαν στο νησί 141 ξενοδοχεία. Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στη γειτονική Ιθάκη, όπου λειτουργούσαν 7 ξενοδοχεία αλλά στα στοιχεία δεν καταγράφεται ασφαλισμένος. <πηγή: enikos.gr>,
6. Όταν τα έσοδα από την φορολογία πέφτουν τότε το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις τα έξοδα σου!
Είτε μιλάμε για κράτος είτε για επιχείρηση η ακόμα και για μια οικογένεια, υπάρχει μια αλήθεια που είναι αξεπέραστη! Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να ελέγξει απόλυτα τα έσοδα του, όμως όλοι μπορούν να ασκήσουν απόλυτο έλεγχο στα έξοδα τους! Οι Εβραίοι έχουν ένα σοφό ρητό που λέει ότι κανείς δεν έγινε πλούσιος από αυτά που κέρδισε, αλλά πολλοί έγιναν πλούσιοι από αυτά που δεν ξόδεψαν! Ακόμα περισσότερο δε, ένα κράτος που εξοικονομεί κεφάλαια μειώνοντας τα έξοδα του, μπορεί να διαθέσει και χρήμα σε δημόσιες επενδύσεις που έχουν το σκοπό να τονώσουν την ιδιωτική οικονομία και ξαναβάλουν σε αναπτυξιακή τροχεία την χώρα, οδηγώντας νομοτελειακά σε αύξηση των φορολογικών εσόδων!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων σε χώρες όπου δεν έχει καλλιεργηθεί  φορολογική συνείδηση μεταξύ των πολιτών λόγω της έλλειψης ανταποδοτικότητας των φόρων περνά μέσα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών και της συνεπακόλουθης προσαρμογής των εξόδων του κράτους σε χαμηλότερα επίπεδα που αίρουν τις συνθήκες ασφυξίας και επιτρέπουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Υ.Γ. Για αυτό και όσοι επικαλούνται τα υψηλά φορολογικά έσοδα και την ύπαρξη υψηλών φορολογικών συντελεστών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι αυτό έγινε δυνατό μετά από πολλές δεκαετίες υψηλής ανταποδοτικότητας των φόρων και της συνεπακόλουθης δημιουργίας υγιούς φορολογικής συνείδησης στον πληθυσμό.

No comments:

Post a Comment